Ask Question
5 May, 03:57

A bus travels 300 km south along a straight path with an average velocity of 85 km/h to the south. The bus stops for 22 minutes. Then it travels 220 km south with an average velocity of 78 km/h to the south. How long does the total trip last? What is the average velocity for the total trip?

+1
Answers (1)
  1. 5 May, 05:48
    0
    a) Answer;

    = 6.72 hours

    Explanation and solution;

    velocity = distance over time

    Since we know the velocity and the distance, we can simply calculate time

    For the first part

    85 km/h = 300km / time

    time = 3.53 hours

    Then there is a 22 min stop, which is the same as 0.37 hours

    so far the trip is:

    3.53 + 0.37 = 3.9 hours

    then for the last stretch:

    78 km/h = 220 km / time

    time = 2.82 hours

    So the total trip is:

    3.9 + 2.82 = 6.72 hours

    b) Answer;

    = 77.38 km/hr

    Explanation and solution;

    we take the total distance divided by the total time to get the average.

    total distance = 300 km + 220 km = 520 km

    total time = 6.72 hours

    Average velocity = 520 km / 6.72 hours = 77.38 km/hr
Know the Answer?
Not Sure About the Answer?
Get an answer to your question ✅ “A bus travels 300 km south along a straight path with an average velocity of 85 km/h to the south. The bus stops for 22 minutes. Then it ...” in 📙 Physics if there is no answer or all answers are wrong, use a search bar and try to find the answer among similar questions.
Search for Other Answers